Pages - Menu

Pages

KUALA LUMPUR ➽ SINGAPUR



Všetky rozpísané príspevky som sa rozhodla preskočiť, pretože som plná dojmov, o ktoré sa chcem s vami podeliť. Po návrate z mojej mesačnej dovolenky na Bali som chytila v Surabayi menšiu depresiu. Všetko bolo pre mňa znovu čudné. Žiadni cudzinci okolo mňa, ryža 3x denne, teplý vzduch a smog.  Do začiatku semestra som mala ešte týždeň a tak mi napadla spásonosná myšlienka vybrať sa niekam mimo Surabayu.  Nechala som to na náhodu a povedala som si, že výber mojej destinácie bude ovplyvnený najlacnejšími letenkami. Wualá, zrodili sa letenky do  KL na ceste naspať so zastávkou v Singapure spolu s ubytkom za 100 eur.

Cestovateľský tip : Spoločnosť Tigerair ma pravidelnú linku do Surabaye s 22 hodinovým prestupom v Singapure (môžte ho stráviť prehliadkou mesta). Ceny leteniek  sú veľmi priateľné,  dajú sa kúpiť už od 15 eur. 



Sama v  Kuala Lumpur (alebo aj nie?)

o KL som priletela vo štvtok popoludní ešte plná energie. Mesto ma okamžite ohúrilo svojou rozmatisťou a prelínaním kutúr. Miestna malajzijská sa miešala prevažne s čínskou a indickou. To všetko sa dialo na pozadí mrakodrapov. Slušnosť a pokora ázijských ľudí, s trochou divokosti, ktorú nezažijete nikde inde prelínajúca sa so západným svetom. Máte chuť porozprávať sa o živote v miestnom warungu, kde vám naložia najlepšie opekané rezance, alebo máte chuť na pravý turecký kebab v pita chlebe? Stačí zmeniť štvrť a ocitnete sa v inej krajine.

Symbol mesta Petronas towers si určite užite v noci

China town je povinná zastávka. Oplatí sa navštíviť  night market, hlavne kvôli nákupom 

Moja prvá zastávka bola symbol mesta mrakodrapy Petronas Towers. Západ slnka a následne blikajúce svetlá na mňa tak zapôsobili, že som stratila pojdem o čase a zmeškala som posledný autobus (mimochodom autobusy v rámci centra mesta tu premávajú bezplatne).  Prechádzať sa nočným China townom s vybitým mobilom a nakreslenou mapou od recepčnej z hotela veru nechcete. Našťastie som nepodľahla panike a naspať som sa dostala. Možno aj vďaka tomu, že som sa tu vedela dohovoriť aj po Indonézsky.

Na druhý den som chcela začať prehliadkou mešity (áno nemám ich dosť na Jáve :) ktorá bola však kvôli rekonštrukcii zatvorená.  Vymenila som teda moslimské náboženstvo za hinduistické a vybrala som sa ku chrámovému komplexu Batu caves na okraji mesta. Cestou späť som mala milú spoločnosť, miestneho deduška, ktorý by svojím elánom a chuťou do života mohol konkurovať mnohým mojm rovesníkom. Čarovný deduško okrem toho, že ma dostal svojom bez chybnou angličtionou mi dal aj skvelé cestovateľské tipy. Sám je vášnivý cestovateľ, a z dôchodku si šetrí na letenky. Ako sám skonštatoval, na zozname má ešte stále mnoho vysnívaných miest kam by sa chcel pozrieť. Načúvací strojček a to, že cestuje sám mu starosti nerobí. Tak som sa zamyslela nad všetkými možnými výhovorkami, ktoré si ľudia nachádzajú, prečo nemôžu cestovať. Rozlúčili sme sa a deduško sa vybral do kníhkupectva kúpiť si motivačnú knihu, lebo to je teraz in a on nechce zaostávať :)


Putnické hinduistické miesto  Batu caves 




Vnútri som našla aj sochu hinduistického Gullivera :)


Sama som však dlho nezostala. Pri vystupovaní som si našla ďalšiu spoločnosť (alebo oni mňa?). Traja chalani od susedov, rozumej z Maďarska, sa stali mojimi bodyguardami na zvyšok pobytu. Išli sme spolu na výhliadku na televíznu vežu a na večerný market v China towne. Tento krát som sa v tejto časti mesta nebála. Predsa len, s tromi mužmi po boku som sa cítila bezpečnejšie.


Je dobré mať so sebou fotografov a nemusieť si robiť iba selfie 

KL tower a presklená výhliadka - vynechajte ak sa bojíte výšok  

  Bratislavské UFO s 95 metrami medzi top výhliadkami na svete.
Nevadí, že ostané majú o pár stovák metrov viac

Počkať, som ešte stále v Ázii? Nenastúpila som do zlého lietadla?!

Po pár hodinách spánku som sa presunula na letisko.  Let do Singapuru trval krásnych krátkych 40 minút, čo je pre mňa ako človeka so strachom s lietaním čas, ktorý dokážem zvládnuť bez väčších problémov.

Cestovateľský tip : Pre ľudí, ktorým aj takýto krátky let robí problém, je tu aj možnosť autobusu alebo vlaku, ktorý spája tieto dve mestá.

Budova v tvare durianu s panorámou mesta
V Singapure som mala presne 22 hodín do odletu môjho lietadla. Z nich som potrebovala pár hodín na spánok , a hodinu som strávila na letisku hľadaním východu číslo 3, pred ktorým ma mal čakať môj Uber. Logicky som toho moc nestihla, pozrela som si okolie Marina Bay a zastavila som opäť v China town.  Aký bol teda Singapur? Čistý, organizovaný a plný turistov. Stále nemôžem uveriť, že tak čisté a organizované mesto ( súčasne aj štát) sa nachádza v tesnej blízkosti Indonézie. Prechádzajúce sa rodinky so psami a ľudia športujúci pod mrakodrapmi nie je práve obraz Ázie na aký som zvyknutá. Precestovala som už veľa veľkých miest, možno práve preto nie som z mrakodrapov ohúrená a hľadám skôr miesta s históriou. Ak budem mať príležitosť rada sa sem vrátim, a preskúmam aj ostatné časti mesta. Určite však môžem skonštatovať, že som tu jedla najlepší kebab v živote.  Vlastne možno nebol až taký dobrý, ale po niekoľkých mesiacoch bez kebabu a pečiva, mi prišiel ako najlepší na svete.


Známy hotel s rooftop bazénom navštívim snáď inokedy, momentálne musel stačiť trochu strašidelný hostel  

Singapur sa preslávil najmä svojími absurdnými zákazmi a príkazmi. V minulosti sa tu nemohli žuvať žuvačky. V prítomnosti sa nemôže prinieť durian do metra, ani pľuvať na verejnosti (prosím zavedťe niekto tento zákaz aj u nás). Nemôže sa ani prechádzať cez cestu mimo prechod a na červenú. Ok, tento zákaz som porušila niekoľko krát, mala som však skutočne naponáhlo :) V Singapure majú vlastný jazyk, ktorý sa nazýva singlish. Spájanie angličtiny, malajzčiny a čínštiny mi niekedy dalo zabrať. Mnohý ho nazývajú mestom budúcnosti. Je jedným s miest s najvyššou životnou úrovňou, kriminalita je tu takmer nulová. Na letisku vám špeciálnym skenerom skontrolujú telesnú teplotu, aby ste náhodou nepriniesli vtáčiu chrípku. Mimochodom letisko Changi je taktiež must see zastávka. Už šrtyri krát po sebe bolo vyhlásené za najlepšie letisko sveta. Nachádza sa tu motýlia záhrada, záhrada s orchideami a slnečnicami. Práve tu je najlepí príklad neustáleho zlepšovania mesta. Singapur sa rozhodol prekonať sám seba, a už teraz tu rastie supermodený 10 poschodový terminál, s vodopádom a parkom vo vnútri.

Gardens by the Bay 
Superstromy sú súčasťou jedinečného parku, ktorý dotvára  veľkoleposť mesta

Západ slnka bol skutočne nádherný







Toľko môj skromný post  z výletu, už pre vás chystám ďalšie o jedle a o Bali. 

Vaša Zuzka 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára