Pages - Menu

Pages

Vianoce na Bali




Kým sa na Slovensku všetci naháňali za darčekmi, ja som rozmýšľala ako strávim ,,zimné prázdniny”. Neviem však, či sa tento názov hodí, keďže v Indonézií nemajú zimu, iba obdobie dažďov a obdobie sucha. Prestávka medzi semestrami trvala mesiac a pol, avšak môj pas sa stále nachádzal na imigračnom oddelení kvôli vízam. Cesta mimo Indonéziu tak neprichádzala do úvahy a depresia z toho, že prvý krát strávim Vianoce osamote sa zväčšovala.Mojím veľkým cestovateľským snom, a možno aj dôvodom, pre ktrorý som si Inodnéziu v kútiku duše vybrala bolo práve Bali. Kedy inokedy si plniť sny, keď nie na Vianoce? Ostrov bohov sa nachádza južne od Jávy, let trvá necelú hodinku a letenky kúpite už od 20 eur. 











Bali ma príjemne prekvapilo, aj keď to nebola klasická Indonézia na akú som z Jávy zvyknutá. Mix hinduistického náboženstva a množstvo turistov spôsobili, že ostrov má svoje vlastné čaro. Pýtate sa prečo je ostrov hinduistický, keď je zvyšok krajiny moslimský? V minulosti bola hinduistická väčšina krajiny. Niekedy medzi 15 a 16 storočím, kedy sa Islam začal rozširovať z arabských krajín našli hinduisti svoje útočisko práve tu. Po niekoľkých mesiacoch dodržiavania moslimských pravidiel som na Bali cítila nesmiernu slobodu. Kúpite tu pivo, môžete nosiť bikiny, nad kraťasami sa nikto nepohoršuje. Aj keď rešpekt si treba zachovať.

Opice nájdete na Bali naozaj všade nie iba v Monkey Foreste v Ubude

Vianoce som strávila na juhu ostrova v oblasti Bukit, kde som za mesiac stretla neskutočne veľa úžasných a inšpiratívnych ľudí z celého sveta. Ak budete mať cestu okolo tak @surfhousebali je najlepšou voľbou ubytovania. Aj pri jazykovej bariére sa veľmi jednoducho dohovoríte, keďže sa jedná o našich českých bratov :) Áno môžte vyskúšať aj surfovanie, aj ja som ho vyskúšala.  Aj jazdu na motorke, keďže na Bali sa bez motorky naozaj nikam nedostanete.  Doprava na Bali má však svoje vlastné pravidlá - nepravidlá a preto je opatrnosť na mieste. Dobrá rada nad zlato, nikdy nepoužívajte brzdu a plyn súčasne. Týmto by som chcela pozdraviť miestnych chalanov, ktorí ma pri takomto jednom manévri pozbierali z cesty. Postavili a naštartovali mi motorku, oparášili ma , zatlačili mi helmu hlbšie na hlavu a v miernom šoku ma poslali domov. Tak som išla :) A išla som aj na hodinu surfovania aj napriek rozbitým kolenám :)

Na Bali je surferom a motorkárom skoro každý :)


Všade samé chrámy 

Ak zavítate na Bali, je  nemožné, aby ste nevideli žiaden hinduistický chrám. Nachádzajú sa úplne všade, v niektorých prípadoch ich objavíte aj priamo na dvore vášho ubytovania. Vôňa vonných tyčieniek a malé obety rozmiestnené všade naokolo dotvárajú atmosféru tohto magického ostrova. Ľudia si veľmi potrpia aj na ceremónie, ktoré sa organizujú pri rôznych príležitostiach. Po celom ostrove sa nachádza niekoľko jedinečných a unikátnych chrámov.  Vybrala som 3, ktoré som stihla navštíviť a ktoré sú niečím zaujímavé (ale je ich ďaleko viac a aj impozantnejšie).

1. Gunung Kawi 

Starobylý jaskynný chrámový komplex, ktorý sa nachádza neďaleko Ubudu patrí medzi môj najobľúbenejší. Keď sme tu boli my, pršalo, a okrem nás a predavačov vstupného sa nikto v celom objekte nenachádzal. Ku chrámu sa dostanete po schodoch, ktoré lemujú ryžové polia.






2. Pura Tirta Empul 


V tesnej blízkosti Gunung Kawi sa nachádza Pura Temple so svojou svätou vodou. Miestni veria, že kúpeľ v prameňoch im pomôže očistiť sa a vykonať duchovnú očistu. Každý prameň má špeciálny význam a z každého sa treba napiť, opláchnuť si ústa a hlavu. Puru som navštívila dvakrát a stále sa tu konala nejaká ceremónia.

























 3. Uluwatu temple 

Priznávam možno samotný chrám nie je až taký úchvatný, je to skôr miesto na ktorom je postavený. Nachádza sa na útese, a oplatí sa sem prísť na západ slnka, kedy nádherné sfarbená obloha s útesom a tradičným predstavením kecak tanca vytvorí nezabudnuteľnú atmosféru. 










JEDZ, MODLI SA A MILUJ ALEBO UBUD


V Ubude som bola niekoľko krát, a stále som bola rovnako uchvátená. Mesto má neskutočnú energiu, a keď prichádzate, už v okolitých dedinkách vás ohromujú obchodíky, ktoré predávajú handmade výrobky. Vytesané sochy Budhov, kamenné umývadlá a všetky tie krásne veci, ktoré v Európe vidíte v Zen obchodoch a sú neskutočné drahé. Všade rozvoniavajú vonné tyčinky a nachádzajú sa tu najlepšie reštaurácie, v akých som kedy jedla. Na môj vkus tu bola v období Vianoc príliš veľka koncentrácia turistov, ktorí sem prišli hľadať zmysel života. Po vzore Julie Roberts som tu stretla niekoľko osamotených žien, vracajúcich sa z jógy alebo čítajúcich motivačnú literatúru pri vegánskom obede. Dúfam, že sa im to podarilo, lebo kde inde než na tak krásnom ostrove, uprostred ryžových polí?


S tým jedlom to v Ubude naozaj vedia

Clear cafe je reštaurácia ktorú sa oplatí navštíviť a nájdete tam aj takéto krásne citáty z kvetín



Ryžové polia Tegallalang neďaleko Ubudu
Koláčik s takýmto výhľadom na ryžové polia v Joshua District , kam to z Ubudu nemáte až tak hrozne ďaleko 


Ak budete na Bali určite nevynechajte návštevu niektorého z malých ostrovčekov v okolí. Ja som počas Vianoc navštívila čarovné Gili islands a minulý týždeň som sa vrátila z Nusa Penidy o čom vám napíšem nabudúce.






Krásny začiatok jari domov na Slovensko s vianočným postom praje vaša Zuz :)










1 komentár:

  1. Nadherne fotky . Na Bali sa chcem určite vydať , zatiaľ swom pred pôrodom stihla len Kambodžu .
    https://fashpirationsblog.wordpress.com

    OdpovedaťOdstrániť